Krijgsmachtdeel: Koninklijke Landmacht
Uitzending: Libanon
Zuid-Libanon, vrijdagmorgen 9 november 1979. Sergeant Philip de Koning gaat als bijrijder mee op een drietonner om wat geschenken te kopen voor het thuisfront in het plaatsje Haris. Er reizen wat maten mee in de laadbak van het witte voertuig, dat onder vlag van de Verenigde Naties de zanderige wegen van het betwiste gebied doorkruist. In de buurt van legerpost 1A hobbelt de drietonner over een smal landweggetje. Het voertuig rijdt over een papieren zak, op het eerste oog een oude cementzak. Niets aan de hand. Als even verderop weer zo’n zak op de rijbaan ligt, schenkt de chauffeur daar geen bijzondere aandacht aan. Tot het rechter wiel van de drietonner de zak raakt, dan volgt een daverende explosie. De verstopte landmijn waarover de Nederlandse soldaten rijden, lanceert sergeant De Koning vanaf zijn bijrijdersplaats. Hij is op slag dood. Hij is 21 jaar geworden.
Ze waren onderweg met een drietonner naar het plaatsje Haris om wat geschenken te kopen voor het thuisfront.
Nederlands oorlogsgraf
Philip de Koning is op 17 november 1979 begraven te Ridderkerk. Op verzoek van zijn moeder is hij op 17 juli 2006 herbegraven op het Ereveld te Loenen.
In 1975 breekt in Libanon de burgeroorlog uit, nadat het Syrische leger het land is binnengevallen, in reactie op de destabiliserende invloed van de militante Palestinian Liberation Organisation (PLO). Deze wordt naar het zuiden van het land verdreven en valt met regelmaat Israëlische doelen aan. In 1978 valt Israël hierop Libanon binnen, wat leidt tot ingrijpen van de VN-Veiligheidsraad. De raad eist de terugtrekking van het Israëlische leger en roep daarvoor de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) in het leven, die moet toezien op de ordelijke aftocht van de Israëlische troepen en de Libanese regering moet ondersteunen bij het herstellen van haar gezag. Ook Nederland draagt met ingang van 1978 bij aan de missie. Philip is een van de ruim 9000 Nederlandse militairen die daarop in Zuid-Libanon worden ingezet. Hij is een van de totaal 9 omgekomen Nederlandse militairen tijdens deze missie.
Sinds juli 2021 draagt het viaduct over de A16 (IJselmondse Randweg) bij Ridderkerk de naam Sergeant Philip de Koning.