Viaduct A32 vernoemd naar Raviv van Renssen

Viaduct A32, over de N351, Stellingenweg
Wolvega

Soldaat der 1e klasse Raviv van Renssen

Krijgsmachtdeel: Koninklijke Landmacht

Uitzending: voormalig Joegoslavië

Raviv van Renssen is geboren op 2 mei 1970 te Weststellingwerf (Nijeholtpade). Tijdens zijn uitzending in voormalig Joegoslavië is hij op 8 juli 1995 gesneuveld. Van Renssen was op weg naar Srebrenica met zijn peleton, nadat hun observatiepost was verwoest door Bosnische Serviërs. Observatiepost ‘Foxtrot’ lag al een aantal dagen onder vuur en was de eerste post die opgegeven moest worden. Het team zag zich gedwongen terug te keren naar het kampement in Srebrenica. Hierbij stuitten zij op een wegversperring van (bevriende) Bosnische-moslim troepen, die hen doorgang weigerden. Toen de Nederlanders dit negeerden, volgde een gewapende reactie van een van de Bosnische soldaten, waarbij Raviv dodelijk werd getroffen.
Het stoffelijk overschot van Raviv is naar Nederland overgebracht en op 13 juli 1995 op het Nationaal Ereveld Loenen ter aarde besteld.

Op de plek in Potocari waar Raviv sneuvelde, is op 7 juli 2009 een gedenksteen onthuld. Op 10 juli 1992 werd hem postuum de Herinneringsmedialle VN-vredeoperaties uitgereikt. Op 28 mei 2003 werd Raviv, in het Vredespaleis te Den Haag, ook nog onderscheiden met de United Nations Medal UNPROFOR en de Dag Hammarskjöld Medal.

Vernoeming viaduct A32

In 2022 is met instemming van de nabestaanden besloten in de gemeenteraad van Westellingwerf om het viaduct A32 over de N351, Stellingenweg in Wolvega te vernoemen naar de omgekomen militair Soldaar der 1e klasse R. (Raviv) van Renssen. Het viaduct krijgt de naam ‘Soldaat der 1e klasse Raviv van Renssen’. Hiermee biedt dit object een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.