Het nationaal Veteranen Platform was op 4 en 5 mei bij verschillende herdenkingen en vieringen aanwezig. Van herdenkingen in Katwijk tot kransleggingen op de Grebbeberg en aanwezigheid op de Dam: leden van onze organisatie waren op talloze plekken betrokken bij 4 en 5 mei. Met persoonlijke bijdragen, eerbetonen en krachtige woorden stonden zij stil bij offers uit het verleden en de waarde van vrijheid vandaag.
De herdenkingen startten in sommige gevallen op zaterdag 3 mei. Onze voorzitter Hans van Griensven was in het Katwijks museum om de expositie ‘Varen voor Vrijheid’ openen. Een expositie die extra aandacht geeft aan koopvaardijvaarders, een vaak vergeten groep veteranen. Hans opende de expositie door op een scheepsbel 7 ‘glazen te slaan’; een oud maritiem gebruik voor de tijdsaanduiding. 2700 Nederlandse koopvaardijvaarders lieten hun leven op zee voor onze vrijheid.
Kranslegging Grebbeberg
Bij de Nationale Militaire Dodenherdenking op het Militair Ereveld op de Grebbeberg in Rhenen legde ons bestuurslid communicatie Marieke Lenstra samen met Majoor Max Mackay, Commandant 11 Bevoorradingscompagnie Air Assault, een krans.
De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van Zijne Hoogheid Prins Pieter-Christiaan en de staatssecretaris van Defensie, Gijs Tuinman. Gastheer bij deze plechtigheid was de plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Jean Paul Duckers.
De ceremonie op de Grebbeberg, waar naar schatting meer dan 4.000 mensen aanwezig waren, werd omlijst met een erewacht, een erecompagnie, een vaandelwacht, militaire fanfare en duizenden belangstellende op en rondom het Militair Ereveld. Krijgsmachtsboeddhist ir.g.m. majoor P.A. van Gogh sprak een overdenking uit. Daarnaast droegen scholieren een gedicht voor.
Tegelijkertijd vertegenwoordigde VBM lid Cor Schaafs het nationaal Veteranen Platform bij de herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen en op hetzelfde moment waren Jenny van der Vlies en Feronica van Ex Act KM namens ons afgevaardigd naar de herdenking gevallenen ter zee in Den Helder.
Overige herdenkingen
Op andere plaatsen in het land waren ook bestuursleden en adviseurs van ons aanwezig. Zo woonde onze voorzitter samen met algemeen adviseur Henny Snellen de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam bij, terwijl ons bestuurslid leden Bart Holewijn bij de herdenkingsplechtigheid op de voormalige vliegbasis Soesterberg was.
Op laatsgenoemde locatie spraken de minister van Defensie, Ruben Brekelmans, en de Commandant Luchtstrijdkrachten, Luitenant-generaal André Steur, indrukwekkend over vrede en vrijheid. Dit aan de hand van voorbeelden van enkele vliegers in de tweede wereldoorlog en een Oekraïense F-16 vlieger die allen zijn omgekomen in de strijd voor hun land en de vrijheid van hun landgenoten. Zoals generaal Steur het zei: “Service before self”. En in de woorden van de minister: “Zij vochten voor mensen die ze nooit zouden ontmoeten. Voor een toekomst die ze zelf niet zouden meemaken. En dat is misschien wel de kern van ware moed.”
Een mooi symbool van vrijheid vormde een raaf die tijdens de twee minuten stilte parmantig in alle vrijheid over het paradeterrein wandelde. Toen de hoornblazer de stilte verbrak met het signaal “voorwaarts” schrok de raaf zichtbaar en toen de rest van het orkest begon te spelen besloot hij zich terug te trekken en de rest van de ceremonie vanuit een boom gade te slaan.
Bevrijdingsconcert
Op bevrijdingsdag was onze penningmeester Marc Daverveldt aanwezig bij het Bevrijdingsconcert in Amsterdam. Voor de voorzitter was het een dag om in Wageningen onze vrijheid te vieren (en onze geallieerde) veteranen te eren. Dat was ook een plek om stil te staan bij het woord ‘vrede’ en saamhorigheid. Laten we dit gevoel vasthouden en uitdragen. Samen onze vrijheid borgen.