Viaduct A28 vernoemd naar Wesley Schol

Viaduct A28, Eysinkweg
Assen

Soldaat 1 Wesley Schol

Krijgsmachtdeel: Koninklijke Landmacht

Uitzending: Uruzgan Afghanistan

In november 2007 vertrekt Wesley Schol met de Cobra Compagnie van het 44e pantserinfanterie bataljon naar Uruzgan in Afghanistan. Op 12 januari 2008 gaat het tijdens een operatie door miscommunicatie tussen eigen eenheden gruwelijk mis en komt Wesley om als hij zijn reeds neergeschoten collega Aldert Poortema te hulp schiet. Hij is 20 jaar oud geworden.

Nederlands Oorlogsgraf
Op 24 januari 2008 is Wesley Schol begraven in Assen op begraafplaats de Boskamp.

Vredesmissie Afghanistan

Nederlandse militairen hielpen van 2002 tot 2021 mee aan de veiligheid in Afghanistan. Ze werkten vooral in de provincie Uruzgan en later in Kunduz. Vanaf 1 januari 2015 deden Nederlandse militairen mee aan de NAVO-missie Resolute Support. De missie had als doel het veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan verder op te bouwen. In Afghanistan sneuvelden van 2006 tot en met 2012 25 Nederlandse militairen.

Een heel mooi gebaar en ook op een mooie plek. Onder dat viaduct rijdt altijd veel verkeer langs, zo wordt Wesley niet vergeten

Vernoeming viaduct A28

Het viaduct in Assen-Zuid, tussen Cees van Dongen rotonde en de Bertus van Hamersveld rotonde, is op 14 oktober 2021 vernoemd naar Wesley Schol.

Het is alweer dertien jaar geleden dat haar zoon het leven liet, maar ze vindt het nog altijd moeilijk om te vertellen wat erbij komt kijken als je een kind verliest. Dat het viaduct in Assen-Zuid vanaf deze week de naam van haar zoon draagt, maakt haar desondanks trots. “En ik vind het vooral heel eervol”, zegt moeder Christa. “Een heel mooi gebaar en ook op een mooie plek. Onder dat viaduct rijdt altijd veel verkeer langs, zo wordt Wesley niet vergeten.”